BASIC SPONGE CAKE
BASIC SPONGE CAKE
Sumber Fb:Azizi Rais
#konpomjadik !! 😎
Ni adalah asas kepada kek span yg gebu dan lembut. Jika nak perasakan.. just tambahkan pewarna dan perisa.
Bahan-bahan :
5 bj telur ayam gred A
120 gm gula
150 gm tepung naik sendiri
50 ml minyak masak
1 camca besar ovalette ( membukit penoh )
Pewarna hijau dan esen pandan. ( optional )
Loyang 9 inci
Masukkan semua bahan-bahan kedalam mangkuk pengadun kecuali minyak masak. ( jika ingin kek berperisa pandan, oren atau sebagainya, boleh dimasukkan sekali time ni ).
Pastu mulakan dengan kelajuan perlahan , bila dah sebati gunakan top speed sampai adunan menjadi bertanduk.
Akhir sekali.. tuangkan minyak masak, kaup balikkan sehingga rata.
Masukkan dalam loyang 9" yg telah dilapik dgn kertas minyak.
Bakar selama 40 minit dgn suhu 170'c atau golden brown atasnya.
Bila masak..sejukkan ..sblm dikeluarkan. X payah nak terbalikkan.
Mudah kan..?
Selamat mencuba 😘😘
** kek span ni jgk boleh di deco menggunakan topping Buttercream dan Whip Cream .
Sumber Fb:Azizi Rais
#konpomjadik !! 😎
Ni adalah asas kepada kek span yg gebu dan lembut. Jika nak perasakan.. just tambahkan pewarna dan perisa.
Bahan-bahan :
5 bj telur ayam gred A
120 gm gula
150 gm tepung naik sendiri
50 ml minyak masak
1 camca besar ovalette ( membukit penoh )
Pewarna hijau dan esen pandan. ( optional )
Loyang 9 inci
Masukkan semua bahan-bahan kedalam mangkuk pengadun kecuali minyak masak. ( jika ingin kek berperisa pandan, oren atau sebagainya, boleh dimasukkan sekali time ni ).
Pastu mulakan dengan kelajuan perlahan , bila dah sebati gunakan top speed sampai adunan menjadi bertanduk.
Akhir sekali.. tuangkan minyak masak, kaup balikkan sehingga rata.
Masukkan dalam loyang 9" yg telah dilapik dgn kertas minyak.
Bakar selama 40 minit dgn suhu 170'c atau golden brown atasnya.
Bila masak..sejukkan ..sblm dikeluarkan. X payah nak terbalikkan.
Mudah kan..?
Selamat mencuba 😘😘
** kek span ni jgk boleh di deco menggunakan topping Buttercream dan Whip Cream .
Ulasan
Catat Ulasan