DONUT OH DONUT....
Assalamualaikum.....sahabat2 semua.....jom sis nak share donut yang lembut, gebu, ...sis amik dari youtube Nikmatul Rosidah...credit to u Nikmatul Rosidah.... link utk video donut gebu terlajak kt bawah ni ye...
https://www.youtube.com/watch?v=NcYJojhZWXw
jom...jom ...jangan buang masa , kita tengok resepi meletops ni...
Bahan-bahan:
225ml susu suam (jangan panas sangat nanti yis mati)
25g icing sugar
7g yis
1 biji telur (75g)
50g margerin
500g tepung gandum
125g mashed potato
Cara-cara:
1. Yis + susu setengah gelas + sesudu gula - gaul dan biar kembang dlm 5 minit
2. Pecahkan telur dan kocakkan
3. Dalam bekas lain, masukkan tepung + gula + garam - gaul rata
4. Then tambahkan mashed potato + telur dalam (3) - gaul rata
5. Then tambahkan yis dalam (4) - gaul rata
6. Then masukkan butter dalam (5) - gaul rata
7. Then masukkan susu sedikit demi sedikit dalam (6) - uli dalam 10 minit. Lagi lama uli lagi lembut nanti...
8. Perapkan doh dalam bekas utk 30 minit...renjiskan bekas dgn sedikit minyak dulu - tutup doh dengan plastik
9. Selepas 30minit, tumbuk2 doh utk buang angin - then canaikan - terap
10. Goreng
Untuk Topping:
Icing sugar + madu + susu cair pun boleh - gaul rata smpi likat
(Topping ni akan keras bila dah sejuk...best2)
Apalagi...jom ke dapur.....yeehaaaa.....
Assalamualaikum.....sahabat2 semua.....jom sis nak share donut yang lembut, gebu, ...sis amik dari youtube Nikmatul Rosidah...credit to u Nikmatul Rosidah.... link utk video donut gebu terlajak kt bawah ni ye...
https://www.youtube.com/watch?v=NcYJojhZWXw
jom...jom ...jangan buang masa , kita tengok resepi meletops ni...
Bahan-bahan:
225ml susu suam (jangan panas sangat nanti yis mati)
25g icing sugar
7g yis
1 biji telur (75g)
50g margerin
500g tepung gandum
125g mashed potato
Cara-cara:
1. Yis + susu setengah gelas + sesudu gula - gaul dan biar kembang dlm 5 minit
2. Pecahkan telur dan kocakkan
3. Dalam bekas lain, masukkan tepung + gula + garam - gaul rata
4. Then tambahkan mashed potato + telur dalam (3) - gaul rata
5. Then tambahkan yis dalam (4) - gaul rata
6. Then masukkan butter dalam (5) - gaul rata
7. Then masukkan susu sedikit demi sedikit dalam (6) - uli dalam 10 minit. Lagi lama uli lagi lembut nanti...
8. Perapkan doh dalam bekas utk 30 minit...renjiskan bekas dgn sedikit minyak dulu - tutup doh dengan plastik
9. Selepas 30minit, tumbuk2 doh utk buang angin - then canaikan - terap
10. Goreng
Untuk Topping:
Icing sugar + madu + susu cair pun boleh - gaul rata smpi likat
(Topping ni akan keras bila dah sejuk...best2)
Apalagi...jom ke dapur.....yeehaaaa.....
Ulasan
Catat Ulasan