GULAI IKAN TOK MIAH 
(kredit utk fb Pretty Hijabers)

Bahan wajib utk tumis. Minyak color merah sbb sye guna Minyak Karotino..

Hiris:
Bawang merah
Bawang putih
Sebelah tomato

Tumis sampai wangi bersama daun kari dan halba campur



Bahan kisar:

Dua biji bawang besar size sederhana
4 ulas bawang putih
Halba campur
Rempah kari (tak kisah apa brand. Tok suka cap hang tuah. Ssh nak jumpa dah rempah tu. Sye just guna babas)


Tumis sampai wangi bahan tumis td dan masukkan rempah yg dikisar td dgn halba campur lg secubit. Masak sampai pecah minyak.

*wajib pecah minyak kalau tak nanti rempah tak masak


Dah pecah minyak masukkan santan. Tok miah teramat rajin. Setiap masa dia guna santan asli. Dia kukur sendiri nyior n perah sendiri..

Dah masukkan santan. Blh masukkan sesudu besar asam jawa.

* petua tok jgn masuk asam jawa awal nanti rempah susah nak pecah minyak


Dah mengelegak blh masukkan ikan.. garam n sedikit gula.. Boleh rampai dgn bendi, tomato n terung..

Siap Gulai Ikan Bawal Emas resepi tok miah..

Simple n teramat sedap 😋

memang mabeles !!!

Jom kita main masak-masak.....

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LEARN ENGLISH

ZIKIR DOA UTK ANAK yg exam