Mango Cheese Cake dah jadi blueberry cheese cake...hihi
Mango cheese cake dah jadi blueberry cheese cake...hihi
Bahan A:
250gm cream
cheese
1/2cup susu
pekat (nak kurangkan pun boleh takde masalah)
1 teaspoon
jus lemon (sy guna limau nipis je sbb xde lemon :p )
Sebiji
Mangga potong dadu (bahagi dua bekas)
***Whisk
semua bahan kecuali mangga. (Guna tangan je)
***Dah
sebati dan ringan baru masukkan mangga 1 bekas sahaja.
***Masukkan
campuran gelatin tapi tinggalkn sikit dalam sesudu utk topping.
Bahan B
Gelatin 15gm
100ml air
panas
***kacau
gelatin dlm air sampai jernih. Ketepikan sekejap.
Bahan C
10-12kpg Biskut
cracker/marie/ petak – hancurkan
60gm mentega/margering
-cairkan
***gaul rata
biskut hancur dan mentega cair- pastu padatkan dalm Loyang utk base
***simpan
dlm fridge 10-15 minit
Cara-cara:
Masukkan
adunan A tadi dlm bekas acuan kek yg dah di letakkn Bahan C.
Lebihan
gelatin gaul dgn gula sikit dan lebihan buah mangga. Susun buah mangga
bergelatin dekat atas dan simpan dln fridge sampai cheesecake set dlm 4jam
gitu. Siap da.....
**** mould
size 6" atau 7" paling sesuai
***memandangkan kt rumah xde mangga, so sis gantikan dgn topping blueberry....yummy...yummy....
tq kepada fb Sha Mansoi....sedap sgt cheese cake nih....
Ulasan
Catat Ulasan