DONUT KENTANG..LEMBUT...GEBU...GEBAS...


Donut Kentang.



RESEPI DONUT KENTANG

*ulian tangan
Bahan kering - A
200 gm kentang
*rebus sehingga empuk,lenyek sehingga halus
500 gm tepung
*boleh juga guna tepung roti, lagi cepat masa menguli utk jadi licin
1 paket ragi instant
50 gm susu tepung
*ramas rata semua bahan ini
Bahan basah - B
2 biji kuning telur
1 biji telur
110 gm AIR SEJUK
*curah tengah tengah adunan, gaul uli perlahan lahan sehingga sebati
- adunan masih lekat di tangan, normal lah tu.
75 gm butter
- masuk demi sedekit, sehingga doh tak melekat di tangan dan elastik or hampir elastik pon takpe.
Dah uli sampai elastik/kenyal, tutup dengan tuala, tunggu kembang 2x ganda.
Tumbuk adunan, bagi keluar semua angin. Bulat kan 40gm atau 35gm ikut suke besa mana nak.
Biarkan dalam 20 minit kembang, lubang kan tengah guna nozzle or penutup botol.
Doh sedia di goreng jika kita tekan adunan, cepat kembali ke bentuk asal.
Makna nya dah ready di goreng.
Siap!
Selamat Mencuba 😊

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LEARN ENGLISH

ZIKIR DOA UTK ANAK yg exam