PULUT KUNING NOXXA

Bahan-bahan : -
* 2 cawan beras pulut (rendam dan letak sedikit serbuk kunyit & 1 keping asam keping selama 15min)
* 1 1/2 cawan air
* 1/2 cawan santan
* 1/2 sudu teh garam
* 1 helai daun pandan

Cara-caranya :-
- Basuh & toskan beras serta tuang ke dalam periuk noxxa. Masukkan air, daun pandan & garam.
- Tutup penutup dan halakan tombol ke arah pressure. Set butang "high pressure" selama 6 minit dan tekan "ON"
- Apabila sudah masak, tekan butang OFF dan release wap tekanan. Buka tudung dan masukkan santan serta gaul sebati. Tekan butang "warm/reheat" dan tekan ON. Pastikan penutup periuk tutup semula
- Biarkan dalam 5 minit, kemudian tekan butang OFF. Apabila pulut betul-betul masak, angkat dan barulah dihidang bersama-sama rendang atau kari.

Nota: asam keping direndam bersama pulut adalah untuk bagi pulut berkilat lepas masak.


Setelah dimasak...

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LEARN ENGLISH

BUBUR KACANG HIJAU NOXXA

PULUT KUNING PRESSURE COOKER NOXXA