Homemade Bolognese sos
Saya buat sendiri bolognese sauce untuk open house. Ni untuk lbh kurang 50-60 org makan. Bajet lebih kurang +-RM50.00. Jimat banyak la daripada beli yg ready made tu kan
1- 3kg tomato rebus dan buang kulit n blend (jgn campur air) tips - pilih tomato yang dah masak dan merah supaya senang kulitnya merekah n nanti tarik je. Juicenya juga lebih banyak
3- 4 biji bawang holland potong dadu kecil n saute (goreng) sampai naik bau
4- masukkan basil leaf ( saya x letak sbb x de )
5- masukkan chicken/beef mince atau sosej pun boleh
6- kacau n bagi masak sikit chic/beef tadi
7- masukkan tomato blend tadi
8- masukkan tomato puree 2 tin
9- masukkan sos tomato n cili ( secukup rasa )
10- masukkan blackpepper yg dah diblend dan garam secukup rasa
11- masukkan sayuran yg dirasakan sesuai
12- kalau pekat sgt masukkan air smpai sesuai ikut kepekatan yg anda nak
12- kacau dalam 20-30 minit ( Jgn overcooked nnti pahit )
IT'S DONE...
Siapa nak share saya halalkan 💝
1- 3kg tomato rebus dan buang kulit n blend (jgn campur air) tips - pilih tomato yang dah masak dan merah supaya senang kulitnya merekah n nanti tarik je. Juicenya juga lebih banyak
3- 4 biji bawang holland potong dadu kecil n saute (goreng) sampai naik bau
4- masukkan basil leaf ( saya x letak sbb x de )
5- masukkan chicken/beef mince atau sosej pun boleh
6- kacau n bagi masak sikit chic/beef tadi
7- masukkan tomato blend tadi
8- masukkan tomato puree 2 tin
9- masukkan sos tomato n cili ( secukup rasa )
10- masukkan blackpepper yg dah diblend dan garam secukup rasa
11- masukkan sayuran yg dirasakan sesuai
12- kalau pekat sgt masukkan air smpai sesuai ikut kepekatan yg anda nak
12- kacau dalam 20-30 minit ( Jgn overcooked nnti pahit )
IT'S DONE...
Siapa nak share saya halalkan 💝
Ulasan
Catat Ulasan