Nugget homemade versi sihat
Kredit to Hanani Ismail (MAHN)
Nugget homemade versi sihat
Tengahari ni saje nak share satu resepi nugget sihat ni. Sebab apa sihat? Sebab kita buat sendiri lepas tu letak sayur dalamnya. Dan satu lagi tak ada bahan pengawet dalam resepi ni kecuali baking powder. Itupun fungsi BP ni hanya bagi tekstur nugget tu kembang bila digoreng nanti. Jadi kepada mak mak yang ada anak-anak yang tak suka makan sayur, bolehlah cuba resepi ni. Sedap wehh. Buat stok banyak-banyak, simpan frozen, nak makan nyah sejukbeku dan goreng je. Mudah!
Bahan-bahan
1000gm isi ayam/ dada ayam - dikisar
5 camca besar (70gm) tepung gandum - saya guna tepung kentang
2 biji telur (gred A)
3 ulas bawang putih - kisar
1/2 batang celery - kisar
1 biji bawang besar - kisar
1 camca teh (8gm) lada sulah
1 cube ayam (8gm) serbuk pati ayam
1 camca teh (8gm) baking powder
Garam secukup rasa
5 camca besar (70gm) tepung gandum - saya guna tepung kentang
2 biji telur (gred A)
3 ulas bawang putih - kisar
1/2 batang celery - kisar
1 biji bawang besar - kisar
1 camca teh (8gm) lada sulah
1 cube ayam (8gm) serbuk pati ayam
1 camca teh (8gm) baking powder
Garam secukup rasa
Bahan-bahan menyalut nugget
1. Tepung tempura (brand bestari - perisa original)
2. Breadcrumb dan telur
2. Breadcrumb dan telur
Cara-cara
1. Isi ayam dikisar halus (guna food precessor). Campur bahan-bahan yang dikisar bersama isi ayam, tepung gandum atau tepung kentang dan bahan-bahan lain. Gaul sebati. Ketepikan.
2. Sapu loyang ukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dengan minyak masak. Tuang adunan nugget ke dalamnya dan ratakan. Anggaran ketebalan lebih kurang 10cm. Sapu tapak tangan dengan minyak dan ratakan permulaan hingga licin. Tutup permukaan dengan plastik.
3. Panaskan kukusan. Kukus nugget dengan api sederhana selama 25 minit. Bila masak, sejukkan.
4. Kepingan nugget yang sejuk tadi boleh dipotong ikut kesukaan. Boleh salut dengan breadcrumbs atau tepung tempura.
5. Kalau nak simpan sejuk beku, nugget yang disalut dengan breadcrumbs boleh di simpan terus dalam bekas. Tapi kalau salut dengan tepung tempura goreng separuh masak dulu baru simpan
NOTA :
* tepung tempura tu bancuh dengan air dulu ya. Jangan terlalu cair atau terlalu pekat. Nanti tepung tak melekat pada nugget.
* untuk salutan breadcrumb pulak, paling elok kejadian kalau kita salut 2 kali dalam serbuk roti tu. Jangan lupa guna telur ya.
* batang calery tu boleh juga digantikan dengan sayuran lain seperti carrot, bunga kobis. Ikut kreativiti mak mak la ya.
* ni resepi nugget sihat. Baget bahan-bahan memang agak mahal. Mungkin kurang sesuai kalau nak di jadikan resepi berniaga. Jadi jangan mintak kita open order ya... Kalau terliur silalah buat sendiri 😋.
Selamat mencuba 😁
Ulasan
Catat Ulasan