Meh...meh...sis nk share resepi Bubur Kacang Hijau versi Pressure Cooker Noxxa.... Sumber resepi dr sini ...tq empunya resepi... Bahan-bahan : * 1 1/2 cup kacang hijau * 1/2 cup gula pasir * 1/2 cup pati gula melaka * 3 sudu besar sagu ~ direndam dalam 5 minit * 3 cup air * 1 kotak santan : jadikan 3 cup santan * 2 ikat daun pandan * Sedikit garam Cara-caranya : 1. Masukkan kacang hijau, pandan dan 3 cawan air - High Pressure 15 minit -kacang tu akan pecah-pecah gitu 2. Setelah itu tekan mode stir fry masukkan santan, gula pasir, gula melaka, biji sagu serta garam untuk kasi lemakkan bubur tersebut.. masak dalam 5 minit 3. Siap... hahhh kan tak lama mana pun.. kejap jer kalo dengan Noxxa ni.... Jom buat....sedap woo....sis dah try.....
kredit to sumber: https://aniza-itsmylife.blogspot.com/2013/02/resipi-japanese-cotton-cheese-cake-mudah.html Bhn2:- 6 keping sliced cheese (sy guna brand Cheesedale) 300 ml fresh milk (Dutch Lady - Low Fat, hoccay!! hihii) 100 g butter 125 g gula kastor 100 g tepung gandum (sy guna Bluekey Self-Raising Flour) 6 biji telur (asingkan kuning & putih telur) Esen Vanila Steps:- Bahan A 1st koyak2kan cheese td Pestu masak sliced cheese td dgn fresh milk atas api sederhana sampai cheese td hancur (sambil kacau ye)... lps dh sebati, masukkan butter n kacau lagi sampai butter cair. dh tu tutup api. biar sejuk. Bahan B dalam bekas lain, pukul putih telur + gula sampai kembang @ maringue. Part nie paling nerbes sbb nk kene make sure putih telur tu x bercampur langsung ye dgn kuning telur...kalo x, mmg xmenjadi kekdahnye (petua yg sy baca la). So mmg pecah peluh nk asingkan telur nie, resipi ni guna 6 biji je tp sampai 11 biji telur baru dap...
Ulasan
Catat Ulasan