DAGING Dendeng Noxxa

Kredit to FB Eyta Ismail

 Daging dendeng by noxxa

3kg daging
Sedikit serbuk kunyit
2 sudu bsr gula pasir
9 sudu bsr kicap pekat
9 sudu bsr kicap manis

1 peket rempah tumis 4 beradik
3/4 kg minyak masak
3-5 senduk cili kisar

Sedikit air asam jawa
Garam secukup rasa
5 sudu besar kerisik
1/2 buku gula melaka

Bahan hiris :
10 biji bwg merah
3 biji bwg besar
3 ulas bwg putih
1 inci halia
Bahan blend :
3 biji bwg besar
3 batang serai
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit

Cara masak step by step 😆
1. Hiris daging nipis (ni sbb mls nak tumbuk 🤭), basuh bersih... toskan dan gaul dengan serbuk kunyit dan gula pasir... rebus dlm periuk noxxa... yg ni saya HP30 tp bila dah siap msak daging hancur sikit... mungkin patut HP20-25 je
Dah siap rebus... Tekan stir fry sampai air tinggal dlm anggaran 1/2 mangkuk je... Off button.. kemudian toskan daging... Gaul sebati dgn kicap
2. Panaskan minyak masak guna mode stir fry... goreng daging td sampai agak2 garing...tp jgn garing sgt ye... Off periuk dan toskan daging... keluarkan separuh minyak dr inner pot
3. Guna mode stir fry... Panaskan minyak... Tumis rempah tumis + bahan hiris hingga kekuningan... masukkan bahan blend dan cili... tumis hingga pecah minyak... Masukkan gula kabung dan kerisik... kacau hingga sebati...masukkan daging yg digoreng td... kacau rata kemudian masukkan air rebusan dan air asam jawa... perasakan dgn garam dan gula secukup rasa... Sentiasa kacau hingga agak2 kering... Off button dan transfer daging dalam bekas lain
Tadaaa siap untuk dimakan bersama ketupat pulut, lemang atau nasi impit... mkn dgn nasi pon sodappp 😋😋
*Masa keseluruhan penyediaan guna noxxa x sampai 2 jam.. tanpa noxxa dlm 4 jam

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LEARN ENGLISH

ZIKIR DOA UTK ANAK yg exam